top of page

Stress στους νέους και στα παιδιά

Το άγχος μπορεί να είναι θετικό καθώς, παρέχει την ενέργεια για να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη δοκιμασία, παρουσίαση ή ένα γεγονός. Το πολύ άγχος, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει περιττές δυσκολίες και προκλήσεις. Οι πηγές του στρές στους νέους μπορεί να είναι το σχολείο/εργασία, η δημιουργία και διατήρηση σχέσεων, η αλληλεπίδραση με γονείς και φίλους, η διαχείριση προσδοκιών των γονέων, των δασκάλων και των σημαντικών άλλων, άλλοι στρεσογόνοι κοινωνικοί παράγοντες, σωματικές ενδείξεις ή ασθένειες.

Τόσο ως ενήλικες όσο και ως παιδιά, δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε λεκτικά ή να αναγνωρίσουμε όσα νιώθουμε, για αυτό το λόγο το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί μέσω αλλαγών στη συμπεριφορά. Σε κάθε ηλικιακή φάση, η έκφραση του άγχους γίνεται μέσω διαφορετικών συμπεριφορών και αντιδράσεων.

Σημαντικό είναι οτι σε πολλές περιπτώσεις επειδή τα παιδιά συχνά δεν είναι εξοικειωμένα με τη λέξη άγχος και τη σημασία της, μπορεί να εκφράσουν συναισθήματα αγωνίας μέσω άλλων λέξεων όπως «ανησυχώ», «σύγχυση», «ενοχλημένος» και «θυμωμένος». Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί επίσης να εκφράσουν αισθήματα άγχους λέγοντας αρνητικά πράγματα για τον εαυτό τους, τους άλλους ή τον κόσμο γύρω τους (π.χ. «Κανείς δεν με συμπαθεί», «Είμαι ηλίθιος», «Τίποτα δεν είναι διασκεδαστικό». Είναι σημαντικό για τους γονείς να ακούσουν αυτές τις λέξεις και δηλώσεις και να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί το παιδί ή ο έφηβος σας τις λέει και αν φαίνεται να υποδεικνύουν μια πηγή ή πηγές άγχους.

Είναι σύνηθες ως γονείς ή ενήλικες να αγνοούμε τα σημάδια που λαμβάνουμε τόσο από τους γύρω μας, όσο και από τον ίδιο μας τον εαυτό και το σώμα μας. Το να δώσουμε βάση σε σημάδια όπως τα παρακάτω βοηθούν στο να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες οι οποίες μετεπειτα μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργικότητα τόσο του ατόμου, όσο και του συστήματος-οικογένειας-περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται.



תגובות


Μπορείτε να επικοινωνήσετε απο εδώ για οποιαδήποτε ερώτηση σας..

Ευχαριστώ πολύ για το αίτημα σας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό. Καλή συνέχεια

  • Instagram
  • Facebook
  • Linkedin
Επικοινωνία

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο  Privacy and Policy

Αδαμαντία Δούρη Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος online συνεδρίες 

bottom of page