
Τι είναι η ψυχοθεραπεία EMDR;
Η θεραπεία EMDR είναι μια αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος που σχεδιάστηκε από την Francine Shapiro για να ανακουφίζει από την ψυχολογική δυσφορία που σχετίζεται με τραυματικές αναμνήσεις και η μέθοδος στα ελληνικά αποδίδεται ως Απευαισθητοποίηση και επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, η EMDR έχει αναγνωριστεί όλο και περισσότερο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και περιλαμβάνεται στις οδηγίες θεραπείας για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) ως μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική και βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα θεραπεία.
Η βασική ιδέα πίσω από την EMDR είναι ότι οι τραυματικές αναμνήσεις, όταν δεν επεξεργάζονται πλήρως, μπορεί να παραμένουν "παγιδευμένες" στον εγκέφαλο, προκαλώντας μια σειρά από συναισθηματικές και ψυχολογικές δυσκολίες. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τραύμα συχνά ανακαλούν συνεχώς σκέψεις για παρελθόντα γεγονότα και ζουν ξανά τα συναισθηματικά και σωματικά ερεθίσματα που συνδέονται με αυτά. Αυτές οι ανεπίλυτες αναμνήσεις μπορούν να εκδηλωθούν ως άγχη, καταθλίψεις, PTSD ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το τραύμα.
Η διαδικασία της EMDR και τα οφέλη της
Η βασική αρχή της EMDR είναι ότι οι τραυματικές αναμνήσεις που δεν έχουν επεξεργαστεί πλήρως "παγώνουν" στον εγκέφαλο και μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Όταν το άτομο θυμάται το τραύμα, μπορεί να ζει ξανά τα ίδια συναισθήματα και εικόνες από το παρελθόν. Η EMDR βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των αναμνήσεων, επιτρέποντας στο άτομο να τις επεξεργαστεί σωστά και να μειώσει την ένταση των συναισθημάτων που τις συνοδεύουν.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αμοιβαία διέγερση (bilateral stimulation) μέσω κινήσεων των ματιών ή άλλων μεθόδων, όπως εναλλασσόμενοι ήχοι ή χτυπήματα, για να βοηθήσει το μυαλό να επεξεργαστεί αυτές τις τραυματικές αναμνήσεις και να τις "επανεξετάσει" από μια πιο θετική και αποστασιοποιημένη προοπτική.
Κύριος στόχος είναι να επεξεργαστούν οι τραυματικές εμπειρίες και να μπορέσουν να ενταχθούν λειτουργικά ανάμεσα στις υπόλοιπες αναμνήσεις του ατόμου χωρίς να προκαλούν δυσφορία ή συμπτώματα.
Πώς λειτουργεί η EMDR;
Η θεραπεία EMDR περιλαμβάνει την αναβίωση ενός τραυματικού γεγονότος και την "επανεπεξεργασία" της μνήμης, μεταφέροντάς την σε μια νέα, θετική αντίληψη, μέσω γρήγορων κινήσεων των ματιών που διευκολύνουν τη διαδικασία. Αν και οι θεωρίες σχετικά με το πώς λειτουργεί η EMDR συνεχώς εξελίσσονται, πολλοί άνθρωποι την έχουν βρει εξαιρετικά ωφέλιμη στην αντιμετώπιση των τραυματικών εμπειριών τους.
Η EMDR συνδυάζει στοιχεία της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (CBT) με τις αμοιβαίες κινήσεις των ματιών ή άλλες μορφές ρυθμικής, αριστερά-δεξιάς διέγερσης.
Τι συμβαίνει στις συνεδρίες Τραυματοθεραπείας;
Η θεραπεία EMDR ακολουθεί μια δομημένη προσέγγιση οκτώ φάσεων και μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες για να επιτευχθεί πλήρης ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Οι βασικοί πυλώνες της θεραπείας συνιστούν την φάση της σταθεροποίησης όπου δίνεται χώρος στην θεραπεία ο θεραπευόμενος να νιώσει ασφάλεια και να μπορέσει να συνδεθεί με τον εαυτό του και τα δυνατά του στοιχεία. Έπειτα περνάμε στην φάση της επεξεργασίας των τραυματικών γεγονότων ή των εμπειριών με τεχνικές και μεθόδους που εστιάζουν στην προστασία, την ασφάλεια αλλά και την αντοχή του θεραπευόμενου στο να διαχειριστεί τις εμπειρίες του και να της τοποθετήσει λειτουργικά και με ασφάλεια ανάμεσα στις υπόλοιπες αναμνήσεις του. Τέλος, στην φάση της προσαρμογής όπου πραγματοποιείται η επανεκτίμηση της επεξεργασίας, η αφομοίωση της τραυματικής εμπειρίας και η ανασκόπηση της θεραπείας.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα θεραπευτικά πλαίσια και και να αποτελέσει μεμονωμένο μέρος θεραπείας ή να ενταχθεί ως κομμάτι σε μακροχρόνιες θεραπείες ή άλλες προσεγγίσεις.
Ποια είναι τα οφέλη Τραυματοθεραπείας EMDR;
Οφέλη της Θεραπείας EMDR:
-
Ταχεία Ανάρρωση: Η θεραπεία EMDR μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από παραδοσιακές θεραπείες. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν σημαντική βελτίωση ήδη μετά από 3-5 συνεδρίες.
-
Ανακούφιση χωρίς Λεπτομερή Ανάλυση: Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, η EMDR δεν απαιτεί από τον ασθενή να αναλύσει λεπτομερώς το τραύμα του, αλλά επικεντρώνεται στη διαδικασία αποδοχής και αποφόρτισης του ψυχικού πόνου.
-
Ολιστική Προσέγγιση: Η EMDR επηρεάζει το μυαλό, το σώμα και τα συναισθήματα ταυτόχρονα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση για την ανακούφιση από τα τραυματικά γεγονότα.
Πιθανά Μειονεκτήματα και Περιορισμοί της EMDR:
-
Εστίαση σε Σοβαρά Τραύματα: Η EMDR είναι κυρίως κατάλληλη για άτομα που έχουν βιώσει σοβαρούς τραυματισμούς ή συναισθηματικά τραύματα.
-
Ιατρικοί Περιορισμοί: Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα στα μάτια) ή έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.
Σε ποιές ψυχολογικές δυσκολίες είναι αποτελεσματικό το EMDR;
Συμπτώματα που Μπορεί να Αντιμετωπιστούν με EMDR:
-
PTSD (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες)
-
Άγχη και φοβίες
-
Κατάθλιψη
-
Τραυματικά γεγονότα από το παρελθόν, όπως κακοποίηση ή ατυχήματα
-
Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
-
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
-
Προβλήματα σωματικής υγείας
-
Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
-
Διαταραχές Ύπνου
-
Γενικά προβλήματα σωματικής υγείας
